AVERTIZARE: ATAC MOLIA FRUCTELOR USCATE (Plodia interpunctella)
Este una dintre cele mai periculoase specii dăunătoare de depozit, atacând două categorii de produse: cerealele (de la care nu consumă decât embrionul) sau derivatele acestora (făina) și ciupercile, legumele deshidratate sau fructele uscate (de unde și denumirea populară a acestei specii).
În silozurile de grâu, larvele acestei specii se găsesc în partea superioară a masei de semințe, de la la care nu consumă decât embrionul.
Larva este de culoare albă, uneori ușor rozalie sau verzuie. La maturitate completă măsoară 9-19 mm.
Încă de la începutul activității lor, larvele formează o pânză la suprafața produselor atacate, contribuind la deprecierea acestora. Când ajung la dezvoltarea completă, larvele se retrag în crăpăturile spațiilor de depozitare sau locuri greu accesibile, unde se împupează.
În condiții nefavorabile (frig, lipsa hranei etc.), larvele pot intra în diapauză.
În general, această specie dăunătoare de depozit nu se poate dezvolta la o umiditate mai mică de 40%. În condiții optime de temperatură și umiditate, populația acestei specii dăunătoare poate crește de 25 de ori în 4 săpătămâni !
Se recomandă controlul periodic al spațiilor de depozitare (cămări, magazii, silozuri) și al cerealelor depozitate și îndepărtarea produselor atacate. De obicei acestea se află în stratul superior al vracului. Se recomandă și aplicarea de insecticide omologate pentru combaterea acestui dăunător de depozit, numai în cazurile în care atacul este foarte mare.