ATAC DE ROZĂTOARE ÎN SEMĂNĂTURILE DE TOAMNĂ
Temperaturile ridicate din această perioadă și seceta favorizează activitatea și înmulțirea rozătoarelor în câmp, cea mai întâlnită specie fiind șoarecele de câmp (Microtus arvalis).
Înmulțirea rozătoarelor pune presiune pe culturile înființate în această toamnă, cum ar fi rapița și cerealele (grâu, orz, triticale).
Resturile vegetale, lăsate pe câmp după recoltarea cerealelor sau a porumbului, pot reprezenta condiții favorabile pentru înmulțirea rozătoarelor și apoi migrarea acestora în semănăturile de toamnă.
Plantele atacate arată ca și cum au fost pășunate. Pe măsură ce atacul se extinde, apar zone cu plante lipsă (au fost consumate de rozătoare). Treptat, vetrele de atac se pot extinde, punând în pericol solele unde se manifestă acest atac.
În zona vetrelor de atac se poate observa prezența multor orificii, care corespund intrărilor în galerii, precum și culoare de legătură între orificii (formate în urma deplasării rozătoarelor, când umiditatea solului era ridicată). Atacul este cu atât mai periculos dacă are loc când plantele sunt în primele faze de vegetație, caz în care pagubele financiare pot să fie considerabile.
Prognoza meteo pe următoarele 14 zile indică probabilitatea ca temperaturile să fie mai ridicate decât normalul perioadei. Totodată se estimează că precipitațiile vor fi reduse. Drept consecință, în următoarea perioadă condițiile meteo sunt favorabile înmulțirii rozătoarelor din lucerniere.
Se recomandă monitorizarea solelor din fermă, acolo unde este posibil, cu ajutorul dronelor și intervenit punctual, cu momeli, acolo unde sunt identificate vetrele de atac.
Mare atenție atunci când administrați momelile pentru combatere rozătoarelor, nu le atingeți direct cu mâna. Este foarte posibil ca rozătoarele să nu le consume. Folosiți întotdeauna mănuși și celelalte echipamente de protecție pentru administrarea momelilor, în zona unde sunt orificiile făcute de rozătoare.
Ana-Maria Nagy
Manager Marketing