AVERTIZARE: ATAC GĂRGĂRIȚA GRÂULUI ȘI GĂRGĂRIȚA OREZULUI

AVERTIZARE: ATAC GĂRGĂRIȚA GRÂULUI ȘI GĂRGĂRIȚA OREZULUI

MERPANO_DEC_alerta 14 dec

La începutul perioadei de depozitare și în prima lună a iernii calendaristice, cele mai periculoase insecte în depozitele de cereale sunt coleopterele.


Dintre acestea cel mai des întâlnite sunt speciile gărgărița grâului (Sitophilus granarius) și gărgărița orezului (Sitophilus oryzae). Pe lângă grâu, orz sau secară, gărgărițele pot produce daune și la pastele făinoase, ciocolată, biscuiți (dar pe aceste alimente, insectele nu se reproduc!).


Gărgărița orezului (Sitophilus oryzae) poate să producă pagube și la porumbul depozitat.
Gărgărița grâului (Sitophilus granarius) consumă, în medie, 1 mg grâu pe zi.


Larvele gărgăriței grâului se găsesc în boabele de grâu, orz, secară. Acestea pot consuma 1/3 din endosperm, boabele fiind improprii consumului!

În cazul grâului pentru sămânță, pagubele în urma atacului larvelor sunt și mai ridicate.


Larvele gărgăriței grâului (Sitophilus granarius) nu se hrănesc la temperaturi mai mici de 5°C, în timp ce larvele gărgăriței orezului (Sitophilus oryzae) sunt inactive la temperaturi mai mici de 10°C.


Adulții ambelor specii preferă o umiditate relativă a aerului mai mare de 70%. În cazul în care umiditatea relativă a aerului este de 50%, adulții mor după o săptămână. Adulții ambelor specii sunt foarte sensibili la șocurile mecanice.

CUM PUTEM PREVENI ATACUL?
Se recomandă monitorizarea periodică a spațiilor de depozitare în vederea detectării cât mai timpurii a atacului celor două specii de gărgărițe.


Având în vedere că acestea sunt foarte sensibile la șocurile mecanize, se recomandă lopătarea periodică a cerealelor depozitate în magazii sau alte spații similare.


În cazul în care sunt spații mai mari de depozitare (silozuri), acolo unde există posibilitatea, se recomandă un control cât mai strict al factorilor de mediu din depozite (temperatură și umiditate).


În cazul în care se constată un atac ridicat al gărgărițelor cerealelor sau orezului, se recomandă gazarea spațiilor depozitate cu unul din produsele omologate pentru combaterea acestor specii dăunătoare. În acest din urmă caz personalul care efectuează combaterea trebuie să aibă toate autorizațiile necesare. De asemenea trebuie respectate toate regulile pentru protecția muncii și a mediului.


Nu uitați că o detectare cât mai timpurie a acestor dăunători salvează producția depozitată! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *