AVERTIZARE: ATAC PĂDUCHELE VERDE AL PIERSICULUI LA RAPIȚĂ
Temperaturile mult mai ridicate decât în mod normal, înregistrate în această perioadă, sunt favorabile atacului păduchelui verde al piersicului (Myzus persicae) la cultura rapiței.
Afidele formează colonii pe fața inferioară a frunzelor de rapiță, aflate în primele faze de dezvoltare, înțepând și sugând sucul celular.
În urma atacului țesutul se necrozează, frunzele se pot îngălbeni și usca. Atacul este cu atât mai periculos cu cât survine la plante mai tinere.
Dacă dezvoltarea plantelor este stânjenită din cauza secetei, cum este cazul acestei toamne, iar atacul este puternic, pagubele pot să fie ridicate. Plantele, chiar dacă scapă atacului, pot să nu treacă de sezonul rece.
Toamna, dacă mai mult de 20% din plantele dintr-o anumită solă sunt atacate de afide, atunci cultura trebuie tratată.
Pentru evaluarea atacului, sondajele trebuie efectuate pe diagonala lanului de rapiță. Afidele sunt prezente, la început în zona marginii lanului, ulterior migrând în interiorul lui.
În unele cazuri nu se justifică aplicarea unui insecticid pe toată suprafața, ci numai în zona marginală a lanului, unde afidele pot fi prezente într-un număr mai ridicat.
ATENȚIE! La vederea afidelor pe frunzele de rapiță, mulți ar fi tentați să spună că este vorba despre păduchele cenușiu al cruciferelor (Brevicoryne brassicae), fiind una dintre cele mai întâlnite specii de afide la plantele de rapiță. În acest din urmă caz, femelele nearipate au culoarea corpului galben-verzuie, fiind acoperite cu o secreție ceroasă. În cazul păduchelui verde al piersicului nu există secreția ceroasă!
Păduchele verde al piersicului poate să fie vector de transmitere al virozelor la rapiță.
Ana-Maria Nagy
Manager Marketing