AVERTIZARE: ATAC VIERMII SÂRMĂ (Agriotes spp.)
Precipitațiile care se vor înregistra în următoarea decadă a lunii noiembrie sunt favorabile pentru manifestarea atacului viermilor sârmă (Agriotes spp.) la cerealele de toamnă.
Plantele atacate în primele faze de vegetație (răsărit – 4 frunze, BBCH 10 – BBCH 14), au un aspect de ofilit. Ulterior plantele atacate se usucă, iar în cazul unor vetre mari de atac, cultura poate fi compromisă.
Când umiditatea solului crește, ca urmare a aportului de precipitații, larvele migrează spre stratul superficial al solului, unde se găsesc semănăturile de toamnă.
Larvele pot ataca boabele în curs de germinare, cărora le consumă embrionul, rămând intact numai tegumentul.
Larvele pot ataca și rădăcinuțele abia formate sau pot roade ataca plantele de la colet.
Chiar dacă plantele nu sunt distruse, acestea pot avea vegetația întârziată, cu minusuri de producție.
Atacul viermilor sârmă se manifestă în principal în perioade mai reci și umede, așa cum se prognozează în următorul interval. Atacul este cu atât mai periculos cu cât se manifestă la plantele semănate târziu. În această toamnă au fos întâlnite multe situații când cerealele au fost semănate mai târziu față de epoca optimă.
Se recomandă monitorizarea periodică a solelor cu grâu și orz de toamnă pentru depistarea cât mai timpurie a atacului viermilor sârmă.
Ana-Maria Nagy
Manager Marketing