AVERTIZARE: DEZINFECTAREA SPAȚIILOR PROTEJATE
În această perioadă, acolo unde este o pauză între două culturi legumicole sau floricole, iar temperatura solului nu este mai mică de 6°C și cea a aerului nu este mai mică de 10-15°C se recomandă dezinfectarea spațiilor protejate.
Rolul acestei măsuri este de a reduce presiunea de infestare cu dăunători și de infecție cu agenți patogeni pentru următoarea cultură.
O presiune mai mică a agenților de dăunare (boli, dăunători, buruieni) ar putea avea ca efect și reducerea numărului de tratamente pentru următorul ciclu de cultură din spațiile protejate (sere sau solarii).
𝗗𝗲𝘇𝗶𝗻𝗳𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗲 𝗰𝗮𝗹𝗲 𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗰𝗮̆ se realizează cu vapori supraîncălziți, la 70-80°C timp de o oră, după care urmează o pauză de 14 zile.
𝗗𝗲𝘇𝗶𝗻𝗳𝗲𝗰𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗲 𝗰𝗮𝗹𝗲 𝗰𝗵𝗶𝗺𝗶𝗰𝗮̆ se realizează cu unul dintre produsele omologate pentru acest tip de tratament în spațiile protejate.
După aplicare, produsele trebuie încorporate în sol, la o adâncime cuprinsă între 10 și 15-25 cm (în funcție de produs – trebuie urmărite specificațiile tehnice!) urmând un timp de pauză cuprins de la 10 zile până la 120 zile (depinde de tipul de cultură care va urma – trebuie urmărite specificațiile tehnice!).
În majoritatea cazurilor, după aplicarea tratamentului, solul trebuie să fie acoperit cu o folie.
În alte cazuri, produsele pentru dezinfectarea solului din spațiile protejate pot să fie aplicate prin intermediul sistemului de irigare prin picurare, conform specificațiilor tehnice ale fiecărui produs.
𝗔𝗧𝗘𝗡𝗧̦𝗜𝗘! Insistăm asupra respectării tuturor regulilor de protecție atunci când sunt aplicate aceste produse, iar personalul care face tratamentul să aibă un instructaj de specialitate în domeniul protecției plantelor și să poarte echipamentul adecvat!
Emil Georgescu – INCDA Fundulea