AVERTIZARE ZBOR INTENS BUHA SEMĂNĂTURILOR
În această perioadă se înregistrează zborul intens al buhei semănăturilor (Agrotis segetum).
Teoretic, zborul celei de-a doua generații se înregistrează în perioada iulie-august, dar datele din capcanele feromonale au scos în evidență zborul intens al fluturilor acestei specii și în luna septembrie.
Larvele apar la 5-7 zile de la depunerea ouălelor și sunt polifage. Toamna se hrănesc cu cerealele aflate în primele faze de vegetație. Larvele pot reteza plantele de la colet, caz în care daunele sunt ridicate sau pot roade frunzele începând cu partea exterioară spre interior. Plantele atacate se pot veșteji și apoi se pot usca.
În primele stadii, larvele au activitate dirună și se hrănesc cu frunzele.
Începând cu cel de-al patrulea stadiu, larvele migrează în stratul superficial al solului, devenind nocturne, hrănindu-se cu plantele de cultură. Începând din acest stadiu, atacul larvelor este cel mai periculos pentru semănăturile de toamnă!
Umiditatea mai ridicată a stratului superficial al solului (în zonele unde a plouat) favorizează activitatea larvelor și atacul acestora.
Se recomandă tratamentul semințelor înainte de semănat cu unul dintre insecticidele pentru care s-a acordat autorizare temporară în această toamnă.
Se recomandă combaterea buruienilor care pot fi gazde intermediare (femelele depun ouăle pe buruieni).
EMIL GEORGESCU
INCDA Fundulea